Cvičenie: Položte si tri najdôležitejšie otázky a vytvorte si víziu života

Cvičenie: Položte si tri najdôležitejšie otázky a vytvorte si víziu života

Sny, vízie, ambície, ciele - nazvite ich, ako chcete - sú základom výnimočného života. Nazývame to hnacou silou. V tomto článku sa s vami podelíme o jednoduchý spôsob ako si napísať víziu na celý život. Potrebujete papier, pero, časovač a 9 minút.

Moderné stanovovanie cieľov, ako sa vysvetľuje v nespočetných kurzoch či v motivačných knihách, vám v skutočnosti nepovie, ako sa venovať niečomu, čo vám pomôže viesť výnimočný život. Skôr vás učia usilovať sa o veci, o ktorých nakoniec zistíte, že sú vám ľahostajné. Je to viac o bezpečnosti ako o skutočnom živote. Najčastejšie si potom osvojíme presvedčenie, že si musíme zorganizovať život tak, aby sme sa posunuli smerom k pochybnej myšlienke zvanej kariéra. Z toho vyplýva, že keď premýšľame o stanovovaní cieľov a víziách budúcnosti, zameriavame sa na kariéru a peniaze. Zenový filozof Alan Watts povedal:

Zabudnite na peniaze, pretože ak si poviete, že najdôležitejšie je získať peniaze, strávite svoj život úplnou stratou času. Budete robiť veci, ktoré vás nebavia, len aby ste mohli žiť - a teda robiť veci, ktoré vás nebavia. Príliš veľa z nás sa ženie za cieľmi, o ktorých si myslíme, že nás urobia šťastnými - len aby sme sa jedného dňa okolo štyridsiatky zobudili a čudovali sa, čo sa to s nami stalo, pretože sme zistili, že žijeme neinšpiratívne, nudné a stagnujúce životy. Ako sa to stalo?

Tri najdôležitejšie otázky

1. Aké zážitky chcem mať

Keby peniaze a čas neboli problém a keby som nemusel/a nikoho žiadať a povolenie, po akých zážitkoch by túžila moja duša?

2. Ako sa chcem rozvíjať?

Ako sa musím rozvíjať, aby som mohol mať vyššie zmienené zážitky? V akého človeka musím vyzrieť?

3. Ako chcem byť prospešný/á?

Pokiaľ mám vyššie zmienené skúsenosti a tak pozoruhodným spôsobom som sa rozvíjal/a a rástol/a, ako to môžem svetu oplatiť?

Ako na to?

ZAČNITE JEDNODUCHO. Potrebujete len miesto, kam si budete zapisovať svoje odpovede - môže to byť denník, počítač, telefón alebo čokoľvek iné. Každej kategórii venujte približne tri minúty. Ak si nastavíte budík, pomôže vám to vypnúť logickú myseľ, aby sa vaša intuícia a kreativita mohli prejaviť skôr, ako sa vám začnú do práce plížiť hlúposti, pochybnosti a raciona S pomocou budíka môžete celé cvičenie zvládnuť za desať minút.

NEPREMÝŠĽAJTE NAD TÝM. Dôverujte svojej intuícii, aby ste poznali odpovede na svoje otázky. Nepremýšľajte o nich príliš dlho a netrápte sa gramatikou. Nechajte slová plynúť. Nakreslite obrázok - ak to pomôže. Na to je budík dobrý. Umlčí st l bogickú myseľ a umožní intuitívnej mysli slobodne a plynule vyjadriť to, čo skutočne chce. Vždy sa k nemu môžete vrátiť a analyzovať a triediť a preberať, čo ste napísali. Ale začnite práve tými troma minútami.

ČO S UROBIŤ S ODPOVEĎAMI?

Zaveste si ich na stenu, chladničku či nástenku, skrátka niekam, kde to budete mať na očiach. Vedome aj podvedome pracujte na svojej vízii.

Dobrou správou je, že už ste na ceste. Keď si stanovíte veľké a zmysluplné ciele, stane sa niečo krásne. Váš mozog si osvojí to, čo vidíte a cítite. Pustí sa do práce smerom k dosiahnutiu vašej vízie. Steve Jobs múdro povedal:

Pri pohľade dopredu si nemôžete spojiť body, môžete to urobiť len pri pohľade späť. A tak vám neostáva nič iné, len veriť, že sa tieto body v budúcnosti nejako spoja. Niečomu treba veriť - vnútornému pocitu, osudu, životu, karme, čomukoľvek. Pretože ak veríte, že sa body na ceste nejako spoja, budete s dôverou nasledovať svoje srdce, aj keď vás zavedie mimo vyšliapanú cestu. A o to ide.

Ak si správne odpoviete na tri najdôležitejšie otázky, potom veríte, že sa body na ceste nejako spoja". Začnete si všímať cesty, ktoré vás vedú čoraz bližšie k tomu, kde chcete byť. Vedci to môžu nazývať jedným spôsobom (napríklad retikulárny aktivačný systém mozgu), mystici iným (vesmír, Boh, osud, synchronicita, zákon príťažlivosti alebo myšlienky vytvárajúce realitu). 

Cvičenie 3 najdôležitejšie otázky vychádza z knihy Code of the extraordinary mind.